Site logo

Vanliga frågor

Fråga: Kan man smitta andra?

Svar: Nej, inflammatorisk tarmsjukdom smittar inte! Att du har fått en sjukdom i mag-tarmkanalen beror antagligen på olika saker, som i miljön runt dig eller i maten. Forskarna tror också att sjukomen till viss del kan vara ärftlig vilket betyder att risken att få sjukdomen kan vara större om någon släkting har den.

Fråga: Är jag ensam? Känner sig andra likadant? Finns det andra som har det som jag?

Svar: Nej, du är inte ensam. Det finns många barn och unga i Sverige som har olika typer av mag- och tarmsjukdomar. Det är vanligt att att känna sig ensam och många barn upplever att det är jobbigt att inte bli trodd, respekterad och tagen på allvar av sina kompisar. Oftast beror detta på att det kan vara svårt för dina kompisar, som inte själv är sjuka, att förstå varför du behöver stanna hemma från skolan ibland, gå till läkare och ibland behöva ligga inlagd på sjukhus. Ett tips är att visa dem Tarmalarm.se så kan de läsa vad det handlar om att ha den här sjukdomen.

Fråga: Hur kan jag få träffa andra som har en mag- och tarmsjukdom?

Svar: Du kan till exempel bli medlem i Mag- och tarmförbundet, som har en ungdomsavdelning som heter Unga Magar. Är man med där som barn eller ung, får man automatiskt utskick om träffar och annat som sker speciellt för unga. Det finns olika läns- eller lokalföreningar som ordnar aktiviteter för barn och unga som bor i det området. Om den lokala föreningen inte har någon aktivitet, hör av dig till dem och berätta att du vill träffa andra barn och unga! Dessutom finns det grupper på Facebook för unga med mag- och tarmsjukdomar. Titta på: http://magotarm.se/unga-magar/lankar/. På Mag- och tarmförbundets hemsida finns också forum, där man kan gå med för att få kontakt med andra. Saknar du ändå något, hör av dig till Unga Magar och berätta vad du tycker eller har för förslag.

Undrar du något annat?

kompisar
Fråga oss om vad du vill. Vi är läkare och sjuksköterskor som jobbar med inflammatorisk tarmsjukdom, och barn som själva har IBD. Maila oss!